Szuperételek             

A legfontosabb szuperételek


Bolygónk legtápdúsabb ételei a szuperételek, melyek energiával töltenek fel bennünket, vitalizálnak. Koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára, létfontosságú tápanyagokat. És ami a legcsodálatosabb, hogy szinte egyetlen káros anyag sem található bennük.

Mivel ma már nem olyan a termőtalaj a közvetlen környezetünkben, mint néhány évtizede volt, nagyon ajánlatos ezekkel a szuperételekkel kiegészítenünk étrendünket, bármilyen messziről jöttnek is tűnnek a számunkra. 

Create your Like Badge

 

 

Íme a legcsodálatosabb szuperételek közül néhány:

CAMU CAMU (Mycaria dubia)  

A camu camu fa az Amazonas vízgyüjtő medencéjében nő, melyet évi 4 hónapon át eláraszt a víz. Az árhullám levonulásával, a talaj és a biomassza , mely tartalmazza a teljes esőerdő összes tápanyagát, újra lerakódik. Ez a záloga annak, hogy itt alakul ki a tápanyagokban leggazdagabb talaj, mely e fákat erre a mikrokörnyezetre jellemző enzimekkel, ásványi anyagokkal és aminosavakkal táplálja. Ez az oka annak, hogy a camu camu tele van máshonnan fel nem lelhető, életerőt serkentő, vitális tápanyagokkal. A világ leghatalmasabb, természetes gyógyszertárának is nevezett amazonasi esőerdők adják a levegő oxigéntartalmának egyharmadát! A bolygó tüdejének is nevezik ezt a területet.

A camu camu jótékony hatásai: lassítja az öregedési folyamatokat, gátolja a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, és érzelmi kiegyensúlyozottságot biztosít.

A camu camu gyümölcs több, természetes formában előforduló C vitamint tartalmaz, mint bármely más ismert növény a világon. Bioflavonoidokban és aminosavakban gazdag ( főleg válin, leucin, szerin), jelentős mennyiségű béta karotint, kálciumot, vasat, niacint, riboflavint és thiamint is tartalmaz, ezek segítenek az egészségek bőr, haj és köröm megőrzésében. Immunrendszer és idegrendszer erősitő, serkenti a vérkeringést, a máj működését, és a légzőszerveket. Olyan vírusok ellen is hatásos, mint a herpesz symplex.


MACA (Lepidium peruvianum)

Növényi gumós cserje, mely az Andokban, jellemzõen Peruban, 4000 méter feletti tengerszint magasságban terem. Kálciumban, magnéziumban, foszforban gazdag, de van benne jód, mangán, réz, cink és szelén és B-vitaminok is. Csökkenti a menopauzás tüneteket, szabályozza az endokrin rendszert, és a menstruációs ciklust, nõkben és férfiakban egyaránt javítja a nemzõképességet, kedvezõ hatással van a libidóra, jó az impotenciára, erõsíti az immunrendszert, csökkenti a krónikus fáradságot.


KÉKESZÖLD ALGA

Szinte minden tápanyagot megtalálhatunk benne: vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, élõ enzimek és fehérjék (60 százalék fehérje, teljesebb aminosav profilt mutat, mint a húsok vagy a szója), és az ételek közül ebben található a legtöbb klorofill, béta-karotin és B-vitamin. Élénkíti a gondolkodást és a memóriát. Erõsíti az immunrendszert, összefüggést mutattak ki az Alzheimer-kór visszaszorítása és az algafogyasztás között.

 

LUCUMA (Pouteria obovata)

 
A Sapotaceae családhoz tartozik. A lucuma fa Dél-Amerikában, különösen Peruban található. A fa gyümölcsének húsa, sárga színû, édes, kiváló forrása a szénhidrátoknak, ásványi anyagoknak, rostoknak, valamint vitaminoknak, különösen az A és C vitaminnak. Magas béta-karotin koncentrátum, vas és niacin tartalom jellemzi. Elengedhetetlen a nyers csokoládé, és fagylalt készitéshez, kellemes karamellhez hasonló izt kölcsönöz neki

 

CHLORELLA

Édesvízi alga, mely önmagában is önálló táplálék. Csökkenti a koleszterint. Bõvelkedik olyan tápanyagokban, mint B12-vitamin, fehérje, cink és vas, klorofill és esszenciális zsírsavak. Erõsíti az immunrendszert, megakadályozza az artériák falának megkeményedését.


SPIRULINA

Olyan mezõgazdaságilag terme sztett mikroalga, mely az egyik leggazdagabb fehé ;rjében: 60-70%-ban tartalmaz teljes értékû fehérjéket, szemben a húsokkal, melyek csupán 25%-ot tartalmaznak. Csökkenti a cukros ételek utáni sóvárgást, ezér t fontos táplálék a diétázók körében. A fogyni vágyók reggeli italnak keverjenek el egy teáskanálnyit belõle vízben vagy gyümölcslében.


MESQUITE(Prosopis juliflora)
 
Hüvelyes növény, mely Dél-Amerika vidékérõl származik. Tradicionálisan az amerikai bennszülöttek megõrölték a hüvelyben található magokkal együtt, és az így nyert õrleménybõl lisztet készítettek, vagy édesítõszerként használták, de édes italokat is készítettek belõle. Ma szintén nagyon változatos a felhasználása. A cukorbetegeknek a vércukorszint normalizálására adják, mások pedig az egészséges inzulinszint fenntartása miatt fogyasztják. Fehérje tartalma 11-17%, de van benne lizin, kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, és élelmi rost is.

 

LILA KUKORICA
 
Leggyakrabban Peruban elõforduló gabonafajta. Jelentõs mennyiségû fitovegyületet tartalmaz, pl. antocianin és fenolok.  Jellemzõ színét a cianidin-3-b-glucosa vegyület adja. A kutatások kimutatták, hogy a magas antocianin és fenol tartalmú gabonák antioxidáns aktivitása is igen magas. Az antocianinok olyan komplex flavonoidok, melyek a kék, lila és piros színt adják. Elõsegítik a véráramlást és koleszterincsökkentõ hatásuk van, valamint antocianin megvédi DNS-ünket az UV sugárzástól.
Adagolása: Egy nyolcad teáskanállal a juice-ba vagy vizzel összekeverve. Ha krékert készitünk, egy teáskanállal beletehetünk a masszába, vagz rászórhatjuk a salátánkra.


VIRÁGPOR

Természetes orvosság, mely kivételes gyógyítóerõvel rendelkezik. A virágok termelik, és a méhek gyûjtik össze. Segít az allergia - különösen a szénanátha és a krónikus arcüreggyulladás -, valamint a prosztata-megnagyobbodás és a tápanyaghiány leküzdésében. Serkenti a szexuális aktivitást


GOJI BERRY (lícium gyümölcs)

A GOJI BERRY a világ második leggazdagabb C-vitamin forrása! (az első a Camu Camu gyümölcs: lásd fennt)
A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az õsi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vese gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, 21 ásványi anyagot( többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban! A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz.

Smile
Ugrás az oldal tetejére
 

Copyright 2006-20011 Nyersétel.hu - ARTdEQ