Élő ételek                 

 

A természetes, élő ételekről

 

"Food is a Love Note from God. Its letters are written by the rays of the sun. It says I love you, and I shall take care of you and sustain you with the offerings of my earth." (Conscious Eating, Gabriel Cousens, MD)

"A táplálék egy Isteni Szeretet Üzenet, melynek betűit a nap sugarai írták. Azt üzeni: szeretlek, gondoskodom rólad , és fenntartalak a föld javaiból." (idézet mentoromtól, a Tudatos táplálkozás c. könyv szerzőjétől: Dr.Gabriel Cousenstől, aki allopátiás és holisztikus orvos, a Tree of Life Arizona alapítója, 30 éve nyers-vegán)

 

                                               Mik azok a természetes, élő ételek?                                                

Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott: zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnöv ények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok, algák és más szuperételek. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét, ezért az enzimekből bőségesen kell fogyasztanunk.

Az is fontos, hogy az élő ételek ne tartalmazzanak vegyszereket: a termőföldben, amiben termesztették, ne legyen sem műtrágya, sem rovarirtó, gyomirtó, vagy gombairtó szer, mert ezek mérgezőek az emberi szervezetre. A biotermesztéssel termesztett zöldségeket és gyümölcsöket a gazdák megóvták a vegyi anyagoktól, ezért ezekben a táplálékokban jóval magasabb a vitamin, ásványi anyag és enzim tartalom, mint az olcsóbb, nem biotermesztésből származó terményekben.  

Szintén feltétel, hogy feldolgozatlanok legyenek, tehát ne tartalmazzanak adalékokat, tartósítószert, színez éket, mesterséges ízesítőket, állagjavítókat, emulgálószert, nitrátot, nitritet, stb. és ne legyenek génmanipuláltak sem - röviden: semmilyen változtatást nem végeztek rajtuk. A frissesség a kulcs: elfogyasztásuk pillanatában, abban az állapotban legyenek, amelyben a természet megteremtette őket.                       

Miért együnk élő ételeket?                                   

Egyszerűen azért, mert sok bennük az életenergia. Ha megnézünk egy Kirlián-fotót, amely láthatóvá teszi az élő szervezetet körülvevő bioenergiát, akkor azt látjuk, hogy pl. egy nyers mandula magot erőteljes kisülések, elektromos mező vesz körül, míg a pirított mandula (hőkezelés által elpusztított mag)  már nem rendelkezik ezzel az elektromos mezővel, vagyis halott. A nyersben vannak enzimek, a pirítottban már nincsenek. Ha a nyers mandulát elültetjük, egy idő múlva kihajt. Ha a pirított mandulát elültetjük, egy idő múlva elporlad.

A sütött - főzött ételekből hiányzik a bioenergia. Egy másik fontos érv: a nyers növényi ételek lúgosítanak. Az egészséges szervezet enyhén lúgos kémhatású.

Az élő ételekből álló étrend testreszabása

A legfontosabb az anyagcsere típus szerinti étkezés (metabolic typing). E szerint lehetünk lassú égetők, gyors égetők és vegyesek. A lassú égetőknek több szénhidrátra (kb. 55%) és kevesebb fehérjére (30%), míg a gyors égetőknek több fehérjére( 55-60%) és kevesebb szénhidrátra (25-30%) van szükségük. A vegyeseknek nagyjából egyforma mennyiségű fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztaniuk. Zsírból (növényi olaj v. zsír) valamennyi típusnak kb. 10-15% az ajánlott mennyiség. 

A vércsoport szerinti étkezést érdemes hozzáigazítani az előző szabályokhoz, azonban nem kell túlzásba vinni a korlátozásokat. Figyelnünk kell szervezetünk jeleire.

Dr. Cousens személyes felhatalmazásával tanfolyamaimon lehetőség nyílik azoknak a kérdőíveknek a kitöltésére és elemzésére, melyből megállapítható hogy ki melyik anyagcsere típusba tartozik, és ennek megfelelően testreszabhatj a élő ételekből álló éterndjét

Mi a baj a hőkezelt ételekkel?

Az enzimben halott étel a hasnyálmirigyre, szívre, és más szervekre ró ártalmas hatást. A főtt ételek evése után azonnal megemelkedik a fehérvérsejtek száma, a szervezet így reagál a megváltoztatott összetételű ételre (patológiai leukocitózis).

Ugyanezt nem tapasztalni a természetes, élő ételek elfogyasztása után, ezeket a szervezet "barátságosnak" tekinti.

Főtt étel függőség


Az emberek a kényelmet keresik és a biztonságot. Kapcsolatokra vágynak és szeretetre. Ezt keresik az ételekben, az alkoholban, vagy a drogokban is. Ezért alakul ki könnyen a függőség. Ezt a függőséget csökkenthetjük  tudatosságunk növelésével. Erre egy csodálatos módszer pl. a belső utazás.

Először általában elégedetlenek leszünk, és elkezdünk alternatívákat keresni. Majd felismerjük, hogy eddig elsősorban kényelmi szempontok irányítottak bennünket : általában ezt a függőséget tükrözik vissza a kapcsolataink is. Ha megjelenik ez a felismerés, és sikerül nyakon ragadnunk, akkor elindulhat a változás. Kialakíthatunk pozitív alternatívákat, melyek legalább olyan, vagy még jobb eredményeket hoznak egészségünkben, kapcsolatainkban. 

Az egyik lehetséges alternatíva az élő ételek fokozatos bevezetése. Szerezzük be a szükséges ismereteket, és sajátítsuk el az elő ételek elkészítésének fortélyait. Az átállásban segít, ha találunk egy közösséget, amely hasonlóan gondolkodik és táplálkozik.

Sokan kérdezik, hogy a nyers tej szerepel-e az élő táplálékon élők étrendjében. A tej egyrészt állati eredetű, tehát nem fér bele a nyers vegán (kizárólag növényi) étrendbe. Másfelől a kifejés közben a tej sokféle fertőzésnek van kitéve, ezért nálunk csak a hőkezelt tejet ajánlják fogyasztásra, ami pedig masszív hőkezeléseken esik át ( pasztőrözés, vagy ultrapasztőrözés  140 fokon, stb.), melynek során a tej alkotórészeiben változások következnek be, és biológiai értékük módosul, romlik.

Ezen kívül az embernek csak addig van szüksége tejre, ameddig az elválasztás megtörténik, addig is anyatejre van szüksége. Érdemes azon is elgondolkozni, hogy nincs még egy faj a természetben, amely egy másik faj tejét inná.

Az állati eredetű tejtermékeknek a helyettesítője a nyers étrendben a diófélékből és magokból sajtolt "tej", "sajt", "vaj", stb. ráadásul ezek a "tejtermékek" ízletesebbek, nem utolsó sorban pedig, tele vannak életenergiával. Mégjobb, ha fermentáljuk őket.

 

A "nyers növényi konyha" kellékei

Ha szeretnél teljesen nyers étrendre berendezkedni a konyhádban, akkor a jó minõségû vágódeszka és éles konyhakések, kávédaráló (no nem a kávé darálásához!) mellett érdemes beszerezni az alábbi konyhagépeket:


Vita-Mix turmixgép

Ebben a készülékben különféle turmixokat, leveseket, nyers édességeket, stb. készíthetsz. A Vita-Mix egy olyan speciális turmixgép, amelynek a forgási sebess acute;ge csaknem 400km/h. Emiatt a késeinek nem is kell nagyon élesnek lenniük. Ha a kések helyett csak életlen fémlapok lennének, akkor is el tudna folyósítani akár egy fadarabot is, amit a kivételesen erős, 2LE-s motorjával ér el.

Hosszú élettartama miatt megéri befektetni ebbe a fantasztikus konyhai csodagépbe.

 

Champion zöldség- és gyümölcsprés

Használhatod ivólevek , pürék, pástétomok, és fagylaltok készítésére. Én ezzel készítem a búzafűlevet is. Könnyű a használata, és gyorsan tisztítható.

 

 

 

Magimix konyhai robotgép

Jó minőségű vágókései vannak, melyek nem válnak életlenné. Ebben a készülékben apríthatod a keményebb zöldségeket, és dióféléket és magokat is őrölhetsz benne, amivel a legtöbb robotgépnek gondot jelent.

 

 

Excalibur aszaló

Négyszögletes formájú, 5 és 9 tálcás kapható. Nagyon hasznos, mert ha van aszalód, megsokszorozódik az ételeid választéka. Ebben készülnek a kenyérfélék, zöldség-burgerek, sütemények. Hőmérséklet szabályzóval van felszerelve, amit a alacsony fokozatra is beállíthatsz. Javaslom a 9 tálcás verziót, mert gondolom te sem szeretnél minden nap újabb adagot készíteni a kenyérfélékből. Ára a magasabb kategóriába tartozik, de élettartama miatt megéri.

 

 

Saladacco vagy Spirooli spirál vágó

Ez egy mechanikus eszköz, amely a kemény zöldségekből spagetti vékonyságú "tésztát" készít.

 

 

   Ez egy új-zélandi gyártmányú aszalógép, mely jóval olcsóbb mint az Excalibur, és ha egyelőre nem futja a drágábbra, akkor ez is jól jön az induláshoz. A képen látható 5 tálcás, de tovább bővithető.

 Ugrás az oldal tetejére
 

Copyright 2006-20011 Nyersétel.hu - ARTdEQ